Stavby finalistů letošního ročníku si můžete prohlédnout osobně v Ostravě

Do 8. července se můžete podívat, jak se podařilo studentům ze 6 středních škol ztvárnit originální Vodní přehradu NADĚJE.

Výstava je umístěna v nákupním centru Forum Nová Karolina v prvním patře naproti nově otevřené restauraci Running sushi Shirokiya.

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol v Česku a na Slovensku

18. března 2013 – Mosty v mém okolí. Takové je zadání 7. ročníku projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen nejen středním stavebním školám z Česka, ale letos poprvé i ze Slovenska. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet 32 škol, z nichž 20 je z Česka a 12 ze sousedního Slovenska. Vítězná škola, která zpracuje nejlepší model mostu, získá odměnu ve výši 30 tis. Kč. Pořadateli jsou český a slovenský svaz výrobců vlnitých lepenek.

Téma 7. ročníku projektu je symbolické, což vysvětluje předseda českého Svazu výrobců vlnitých lepenek Martin Hejl: „Soutěž každým rokem roste a usoudili jsme, že by mohla překročit i hranice naší země. Proto jsme oslovili slovenský svaz a ten se zapojením souhlasil. Pro první česko-slovenský ročník projektu jsme vybrali téma mostu, protože ten je symbolem spojení a spolupráce.“

Nejdůležitějším pravidlem pro studenty je využití výhradně vlnité lepenky. Tu školy obdržely od pořadatele projektu, ale klidně mohou využít i jakoukoliv krabici, kterou mají doma. „Všestranné využití vlnité lepenky v kombinaci s jejími ekologickými přednostmi je to, co chceme tímto projektem zejména zdůraznit. Čím více věcí budeme do vlnité lepenky balit, tím lepší to bude pro naše životní prostředí,“ dodal Martin Hejl.

Studenty teď čekají do 26. května týdny tvrdé práce, která začíná už od samotného návrhu. Úkolem studentů je totiž buď vyrobit kopii existujícího mostu, nebo navrhnout originál. Vždy ale platí, že musí jít o most řešící situaci v regionu, ve kterém škola působí. Ze zúčastněných škol vybere porota 6 staveb, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 30 tis. Kč za první, 15 tis. Kč za druhé a 10 tis. Kč za 3. místo.

TZ_Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol

jpgFoto_Vlnitá lepenka