Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky vstoupila do 11. ročníku. Letos mají studenti za úkol vytvořit původní model stavby na téma: „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí". Do finále postoupí 6 vybraných staveb. Pro nejlepší tvůrce je připraveno 40 000 Kč.

Lepenkové klání má každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. V minulých letech se finálové kolo konalo v prostorech Národního památkového ústavu v Praze nebo v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Cílem soutěže je ukázat, že vlnitá lepenka jako obalový materiál má širokou škálu využití a její používání je velmi šetrné k životnímu prostředí.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol v Česku a na Slovensku

18. března 2013 – Mosty v mém okolí. Takové je zadání 7. ročníku projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen nejen středním stavebním školám z Česka, ale letos poprvé i ze Slovenska. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet 32 škol, z nichž 20 je z Česka a 12 ze sousedního Slovenska. Vítězná škola, která zpracuje nejlepší model mostu, získá odměnu ve výši 30 tis. Kč. Pořadateli jsou český a slovenský svaz výrobců vlnitých lepenek.

Téma 7. ročníku projektu je symbolické, což vysvětluje předseda českého Svazu výrobců vlnitých lepenek Martin Hejl: „Soutěž každým rokem roste a usoudili jsme, že by mohla překročit i hranice naší země. Proto jsme oslovili slovenský svaz a ten se zapojením souhlasil. Pro první česko-slovenský ročník projektu jsme vybrali téma mostu, protože ten je symbolem spojení a spolupráce.“

Nejdůležitějším pravidlem pro studenty je využití výhradně vlnité lepenky. Tu školy obdržely od pořadatele projektu, ale klidně mohou využít i jakoukoliv krabici, kterou mají doma. „Všestranné využití vlnité lepenky v kombinaci s jejími ekologickými přednostmi je to, co chceme tímto projektem zejména zdůraznit. Čím více věcí budeme do vlnité lepenky balit, tím lepší to bude pro naše životní prostředí,“ dodal Martin Hejl.

Studenty teď čekají do 26. května týdny tvrdé práce, která začíná už od samotného návrhu. Úkolem studentů je totiž buď vyrobit kopii existujícího mostu, nebo navrhnout originál. Vždy ale platí, že musí jít o most řešící situaci v regionu, ve kterém škola působí. Ze zúčastněných škol vybere porota 6 staveb, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 30 tis. Kč za první, 15 tis. Kč za druhé a 10 tis. Kč za 3. místo.

TZ_Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol

jpgFoto_Vlnitá lepenka