Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky postoupily školy SPŠS Josefa Gočára Praha, SPŠS Pardubice, SPŠS Opava, SPŠS Lipník nad Bečvou, SPŠS Ostrava a  SŠS Vysoké Mýto. Finále se bude konat ve středu 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky. Šest finalistů bude soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc Kč. Letos se do 12. ročníku soutěže, s tématem „(Nová) národní knihovna České republiky” přihlásilo 28 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a Národní knihovnou České republiky. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti a všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu. Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná.

Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol v Česku a na Slovensku

18. března 2013 – Mosty v mém okolí. Takové je zadání 7. ročníku projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen nejen středním stavebním školám z Česka, ale letos poprvé i ze Slovenska. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet 32 škol, z nichž 20 je z Česka a 12 ze sousedního Slovenska. Vítězná škola, která zpracuje nejlepší model mostu, získá odměnu ve výši 30 tis. Kč. Pořadateli jsou český a slovenský svaz výrobců vlnitých lepenek.

Téma 7. ročníku projektu je symbolické, což vysvětluje předseda českého Svazu výrobců vlnitých lepenek Martin Hejl: „Soutěž každým rokem roste a usoudili jsme, že by mohla překročit i hranice naší země. Proto jsme oslovili slovenský svaz a ten se zapojením souhlasil. Pro první česko-slovenský ročník projektu jsme vybrali téma mostu, protože ten je symbolem spojení a spolupráce.“

Nejdůležitějším pravidlem pro studenty je využití výhradně vlnité lepenky. Tu školy obdržely od pořadatele projektu, ale klidně mohou využít i jakoukoliv krabici, kterou mají doma. „Všestranné využití vlnité lepenky v kombinaci s jejími ekologickými přednostmi je to, co chceme tímto projektem zejména zdůraznit. Čím více věcí budeme do vlnité lepenky balit, tím lepší to bude pro naše životní prostředí,“ dodal Martin Hejl.

Studenty teď čekají do 26. května týdny tvrdé práce, která začíná už od samotného návrhu. Úkolem studentů je totiž buď vyrobit kopii existujícího mostu, nebo navrhnout originál. Vždy ale platí, že musí jít o most řešící situaci v regionu, ve kterém škola působí. Ze zúčastněných škol vybere porota 6 staveb, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 30 tis. Kč za první, 15 tis. Kč za druhé a 10 tis. Kč za 3. místo.

TZ_Mosty z vlnité lepenky postaví studenti 32 škol

jpgFoto_Vlnitá lepenka