Odstartoval již 13. ročník stavební soutěže Stavby z vlnité lepenky 2019. V letošním roce se studenti středních stavebních škol popasují se stavbou z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“.  Dominantou samotného modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí dle zvolené funkce přehrady. Na nejlepších studenty čekají ceny v hodnotě 42 000 Kč. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je do 31. ledna 2019.

Studenti musí použít na vytvoření originálního modelu nejen materiál, který dostanou zdarma od pořadatelů, ale rovněž použitou vlnitou lepenku. Také budou hodnoceni za vnitřní řešení stavby. Na vytvoření stavby mají studenti čas do 17. května 2019. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry.

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

28. června 2012 – Máme nejhezčí školu v Česku. Tím se mohou pochlubit studenti SOŠ a SOU stavební z Kolína. Na mysli mají model školy snů vytvořený z ekologické vlnité lepenky. Právě tato práce totiž získala vítězství v soutěži Stavby z vlnité lepenky a studenti si tak mohou vybrat věci za 25 tis. Kč.

Pomyslné stříbro si odnesli studenti z Kladna a na třetím místě se umístili jejich kolegové z Ostravy. V celostátní soutěži se utkalo 18 středních stavebních škol a uspořádal ji už pošesté Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí.

„Mám velkou radost, i když letos jsem věřil, že budeme mezi nejlepšími třemi. Na výrobě modelu jsme pracovali dva a strávili jsme na tom téměř 300 hodin,“ řekl Martin Svojše, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se svým kolegou Le Hai Dang.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky proběhla již pošesté. Studenti měli za úkol vytvořit model školy snů. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů. Výsledky práce studentů z 18 škol hodnotila odborná porota.

„Porotci hodnotili celkové řešení stavby a práci s vlnitou lepenkou. Studenti v mnoha případech mysleli i na nejmenší detaily a dokázali, že tento materiál má skutečně širokou škálu využití,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol

Vítězství a věci dle vlastního výběru za 25 tis. si nakonec odnesli studenti z kolínské Střední průmyslové školy stavební. Na druhém místě se umístili studenti z Kladna, kteří získali prémii 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenty z Ostravy.

Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

jpgFoto_SOŠ a SOU stavební Kolín_1.místo

jpgFoto_SPŠS Kladno_2.místo