Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky postoupily školy SPŠS Josefa Gočára Praha, SPŠS Pardubice, SPŠS Opava, SPŠS Lipník nad Bečvou, SPŠS Ostrava a  SŠS Vysoké Mýto. Finále se bude konat ve středu 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky. Šest finalistů bude soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc Kč. Letos se do 12. ročníku soutěže, s tématem „(Nová) národní knihovna České republiky” přihlásilo 28 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a Národní knihovnou České republiky. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti a všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu. Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná.

Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

28. června 2012 – Máme nejhezčí školu v Česku. Tím se mohou pochlubit studenti SOŠ a SOU stavební z Kolína. Na mysli mají model školy snů vytvořený z ekologické vlnité lepenky. Právě tato práce totiž získala vítězství v soutěži Stavby z vlnité lepenky a studenti si tak mohou vybrat věci za 25 tis. Kč.

Pomyslné stříbro si odnesli studenti z Kladna a na třetím místě se umístili jejich kolegové z Ostravy. V celostátní soutěži se utkalo 18 středních stavebních škol a uspořádal ji už pošesté Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí.

„Mám velkou radost, i když letos jsem věřil, že budeme mezi nejlepšími třemi. Na výrobě modelu jsme pracovali dva a strávili jsme na tom téměř 300 hodin,“ řekl Martin Svojše, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se svým kolegou Le Hai Dang.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky proběhla již pošesté. Studenti měli za úkol vytvořit model školy snů. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů. Výsledky práce studentů z 18 škol hodnotila odborná porota.

„Porotci hodnotili celkové řešení stavby a práci s vlnitou lepenkou. Studenti v mnoha případech mysleli i na nejmenší detaily a dokázali, že tento materiál má skutečně širokou škálu využití,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol

Vítězství a věci dle vlastního výběru za 25 tis. si nakonec odnesli studenti z kolínské Střední průmyslové školy stavební. Na druhém místě se umístili studenti z Kladna, kteří získali prémii 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenty z Ostravy.

Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

jpgFoto_SOŠ a SOU stavební Kolín_1.místo

jpgFoto_SPŠS Kladno_2.místo