Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky vstoupila do 11. ročníku. Letos mají studenti za úkol vytvořit původní model stavby na téma: „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí". Do finále postoupí 6 vybraných staveb. Pro nejlepší tvůrce je připraveno 40 000 Kč.

Lepenkové klání má každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. V minulých letech se finálové kolo konalo v prostorech Národního památkového ústavu v Praze nebo v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Cílem soutěže je ukázat, že vlnitá lepenka jako obalový materiál má širokou škálu využití a její používání je velmi šetrné k životnímu prostředí.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

28. června 2012 – Máme nejhezčí školu v Česku. Tím se mohou pochlubit studenti SOŠ a SOU stavební z Kolína. Na mysli mají model školy snů vytvořený z ekologické vlnité lepenky. Právě tato práce totiž získala vítězství v soutěži Stavby z vlnité lepenky a studenti si tak mohou vybrat věci za 25 tis. Kč.

Pomyslné stříbro si odnesli studenti z Kladna a na třetím místě se umístili jejich kolegové z Ostravy. V celostátní soutěži se utkalo 18 středních stavebních škol a uspořádal ji už pošesté Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí.

„Mám velkou radost, i když letos jsem věřil, že budeme mezi nejlepšími třemi. Na výrobě modelu jsme pracovali dva a strávili jsme na tom téměř 300 hodin,“ řekl Martin Svojše, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se svým kolegou Le Hai Dang.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky proběhla již pošesté. Studenti měli za úkol vytvořit model školy snů. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů. Výsledky práce studentů z 18 škol hodnotila odborná porota.

„Porotci hodnotili celkové řešení stavby a práci s vlnitou lepenkou. Studenti v mnoha případech mysleli i na nejmenší detaily a dokázali, že tento materiál má skutečně širokou škálu využití,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol

Vítězství a věci dle vlastního výběru za 25 tis. si nakonec odnesli studenti z kolínské Střední průmyslové školy stavební. Na druhém místě se umístili studenti z Kladna, kteří získali prémii 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenty z Ostravy.

Nad projektem převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejhezčí školu postavili studenti z Kolína

jpgFoto_SOŠ a SOU stavební Kolín_1.místo

jpgFoto_SPŠS Kladno_2.místo