Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky vstoupila do 11. ročníku. Letos mají studenti za úkol vytvořit původní model stavby na téma: „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí". Do finále postoupí 6 vybraných staveb. Pro nejlepší tvůrce je připraveno 40 000 Kč.

Lepenkové klání má každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. V minulých letech se finálové kolo konalo v prostorech Národního památkového ústavu v Praze nebo v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Cílem soutěže je ukázat, že vlnitá lepenka jako obalový materiál má širokou škálu využití a její používání je velmi šetrné k životnímu prostředí.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Nejlepší nádraží postavil student z Lipníka nad Bečvou

22. června 2011 - O tom, jak by měla vypadat nádraží v českých městech, mají studenti středních stavebních škol jasno. V rámci soutěže, kterou pořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek, vzniklo patnáct maket železničních stanic. To nejlepší řešení představil Jakub Ráb z Lipníka nad Bečvou a za svou práci si odnesl vítězství v celostátní soutěži včetně odměny ve výši 25 tis. Kč.

Podmínkou účasti v soutěži bylo, aby na výrobu maket byla použita výhradně ekologická vlnitá lepenka. Partnery pátého ročníku soutěže, konané pod záštitou Ministerstva životního prostředí, byly společnosti EKO-KOM, a.s. a ČD a.s.

Svaz výrobců vlnitých lepenek uspořádal soutěž již popáté. Hlavním pravidlem bylo, aby model byl vytvořen výhradně z vlnité lepenky, která je ekologickým obalovým materiálem. „Studenti opět předvedli, že s lepenkou se dají dělat divy. Dokázali si poradit i s nejmenšími detaily. Neprojevili však jen technickou zdatnost ve zpracování, ale také odvahu při návrhu řešení železniční stanice ve svém městě,“ řekl zástupce pořadatele Pavel Sobol.

Do projektu se přihlásilo celkem 15 středních stavebních škol z celé České republiky. Do finálového kola, které se uskutečnilo 21. června 2011 ve vládním salonku hlavního nádraží v Praze, postoupilo pět z nich.

O konečném pořadí rozhodovala odborná porota, která přiřkla vítězství studentovi z Lipníka nad Bečvou, který si tak může vybrat dárky v hodnotě 25 tis. Kč. Stříbro, honorované 10 tis. Kč získala stavební škola z Valašského Meziříčí a bronz studenti z Kolína.

TZ_Nejlepší nádraží postavil student z Lipníka nad Bečvou

jpgFoto_SPŠS Lipník nad Bečvou_1.místo