Mladí stavaři se velkých výzev nebojí. Letošní soutěžní téma („Nová) národní knihovna z vlnité lepenky“ přilákalo 28 středních stavebních škol. Soutěžící teď mají čas do 14. května, aby vymysleli, navrhli a postavili originální model národní knihovny. Pro červnové finále vybere odborná porota šest nejlepších staveb.

Rozběhl se 12. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky. Letos studenty čeká stavba originálního modelu na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“.  Odborná porota opět vybere šest finalistů. Nejlepší si rozdělí 42 000 Kč. Registrace do soutěže končí 31. ledna 2018. Kdo se letos zúčastní?

Letošní ročník přináší také několik novinek. Soutěžící musí na stavbu modelu použít, kromě nového materiálu od pořadatele, také použitou vlnitou lepenku a v soutěžním modelu musí být vidět vnitřní uspořádání stavby.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.  Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. Soutěž mívá každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí.

Nejlepší nádraží postavil student z Lipníka nad Bečvou

22. června 2011 - O tom, jak by měla vypadat nádraží v českých městech, mají studenti středních stavebních škol jasno. V rámci soutěže, kterou pořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek, vzniklo patnáct maket železničních stanic. To nejlepší řešení představil Jakub Ráb z Lipníka nad Bečvou a za svou práci si odnesl vítězství v celostátní soutěži včetně odměny ve výši 25 tis. Kč.

Podmínkou účasti v soutěži bylo, aby na výrobu maket byla použita výhradně ekologická vlnitá lepenka. Partnery pátého ročníku soutěže, konané pod záštitou Ministerstva životního prostředí, byly společnosti EKO-KOM, a.s. a ČD a.s.

Svaz výrobců vlnitých lepenek uspořádal soutěž již popáté. Hlavním pravidlem bylo, aby model byl vytvořen výhradně z vlnité lepenky, která je ekologickým obalovým materiálem. „Studenti opět předvedli, že s lepenkou se dají dělat divy. Dokázali si poradit i s nejmenšími detaily. Neprojevili však jen technickou zdatnost ve zpracování, ale také odvahu při návrhu řešení železniční stanice ve svém městě,“ řekl zástupce pořadatele Pavel Sobol.

Do projektu se přihlásilo celkem 15 středních stavebních škol z celé České republiky. Do finálového kola, které se uskutečnilo 21. června 2011 ve vládním salonku hlavního nádraží v Praze, postoupilo pět z nich.

O konečném pořadí rozhodovala odborná porota, která přiřkla vítězství studentovi z Lipníka nad Bečvou, který si tak může vybrat dárky v hodnotě 25 tis. Kč. Stříbro, honorované 10 tis. Kč získala stavební škola z Valašského Meziříčí a bronz studenti z Kolína.

TZ_Nejlepší nádraží postavil student z Lipníka nad Bečvou

jpgFoto_SPŠS Lipník nad Bečvou_1.místo