Stavby finalistů letošního ročníku si můžete prohlédnout osobně v Ostravě

Do 8. července se můžete podívat, jak se podařilo studentům ze 6 středních škol ztvárnit originální Vodní přehradu NADĚJE.

Výstava je umístěna v nákupním centru Forum Nová Karolina v prvním patře naproti nově otevřené restauraci Running sushi Shirokiya.

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky

4. března 2014 – Dům na Marsu. Takové je zadání projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen středním stavebním školám z České republiky.  Do letošního 8. ročníku se přihlásilo rekordních 23 škol a poprvé si soutěžní téma zvolili sami studenti. Autoři vítězných modelů si rozdělí odměnu ve výši 40 tis. Kč. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Pořadatelem je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem pak společnost EKO-KOM, a.s.

Letos poprvé si studenti prostřednictvím hlasování zvolili, které téma je pro ně zajímavé. Měli na výběr několik možností. Nejvíce se však líbil námět domu na Marsu. „Účast v soutěži se stává rok od roku populárnější. Do letošního osmého ročníku se nám přihlásily školy z celkem 12 krajů České republiky,“ upozornil na mimořádný zájem zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a dodal: „Úkolem studentů je vytvořit originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Realizovatelnost stavby ale samozřejmě hodnotit nebudeme.“

Dostatečné množství výřezů lepenky obdrželi soutěžící zdarma od pořadatele. Mohli ale využít i krabice, které našli doma či ve škole. Cílem projektu je totiž ukázat, že karton jako obalový materiál má širokou škálu použití a jeho používání je velmi šetrné k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je totiž stoprocentně recyklovatelná.

Stále více škol také připravuje svá interní kola soutěže a do výroby modelu zapojí několik skupin studentů. Poté vyberou nejlepší model, který bude reprezentovat jejich školu. Stavba s maximální podstavou 1 x 1,5 m musí být sestavena výhradně z vlnité lepenky. Další materiály lze využít pouze jako spojovací.

Studenty teď čekají do 23. května měsíce intenzivní práce. Ze zúčastněných škol pak vybere odborná porota 6 modelů, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 25 tis. Kč za první, 10 tis. Kč za druhé a 5 tis. Kč za třetí místo. Ostatním finalistům pořadatel proplatí dopravu na místo konání.

TZ_Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky