Mladí stavaři se velkých výzev nebojí. Letošní soutěžní téma („Nová) národní knihovna z vlnité lepenky“ přilákalo 28 středních stavebních škol. Soutěžící teď mají čas do 14. května, aby vymysleli, navrhli a postavili originální model národní knihovny. Pro červnové finále vybere odborná porota šest nejlepších staveb.

Rozběhl se 12. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky. Letos studenty čeká stavba originálního modelu na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“.  Odborná porota opět vybere šest finalistů. Nejlepší si rozdělí 42 000 Kč. Registrace do soutěže končí 31. ledna 2018. Kdo se letos zúčastní?

Letošní ročník přináší také několik novinek. Soutěžící musí na stavbu modelu použít, kromě nového materiálu od pořadatele, také použitou vlnitou lepenku a v soutěžním modelu musí být vidět vnitřní uspořádání stavby.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.  Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. Soutěž mívá každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí.

Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky

4. března 2014 – Dům na Marsu. Takové je zadání projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen středním stavebním školám z České republiky.  Do letošního 8. ročníku se přihlásilo rekordních 23 škol a poprvé si soutěžní téma zvolili sami studenti. Autoři vítězných modelů si rozdělí odměnu ve výši 40 tis. Kč. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Pořadatelem je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem pak společnost EKO-KOM, a.s.

Letos poprvé si studenti prostřednictvím hlasování zvolili, které téma je pro ně zajímavé. Měli na výběr několik možností. Nejvíce se však líbil námět domu na Marsu. „Účast v soutěži se stává rok od roku populárnější. Do letošního osmého ročníku se nám přihlásily školy z celkem 12 krajů České republiky,“ upozornil na mimořádný zájem zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a dodal: „Úkolem studentů je vytvořit originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Realizovatelnost stavby ale samozřejmě hodnotit nebudeme.“

Dostatečné množství výřezů lepenky obdrželi soutěžící zdarma od pořadatele. Mohli ale využít i krabice, které našli doma či ve škole. Cílem projektu je totiž ukázat, že karton jako obalový materiál má širokou škálu použití a jeho používání je velmi šetrné k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je totiž stoprocentně recyklovatelná.

Stále více škol také připravuje svá interní kola soutěže a do výroby modelu zapojí několik skupin studentů. Poté vyberou nejlepší model, který bude reprezentovat jejich školu. Stavba s maximální podstavou 1 x 1,5 m musí být sestavena výhradně z vlnité lepenky. Další materiály lze využít pouze jako spojovací.

Studenty teď čekají do 23. května měsíce intenzivní práce. Ze zúčastněných škol pak vybere odborná porota 6 modelů, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 25 tis. Kč za první, 10 tis. Kč za druhé a 5 tis. Kč za třetí místo. Ostatním finalistům pořadatel proplatí dopravu na místo konání.

TZ_Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky