Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky vstoupila do 11. ročníku. Letos mají studenti za úkol vytvořit původní model stavby na téma: „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí". Do finále postoupí 6 vybraných staveb. Pro nejlepší tvůrce je připraveno 40 000 Kč.

Lepenkové klání má každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. V minulých letech se finálové kolo konalo v prostorech Národního památkového ústavu v Praze nebo v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Cílem soutěže je ukázat, že vlnitá lepenka jako obalový materiál má širokou škálu využití a její používání je velmi šetrné k životnímu prostředí.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky

4. března 2014 – Dům na Marsu. Takové je zadání projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen středním stavebním školám z České republiky.  Do letošního 8. ročníku se přihlásilo rekordních 23 škol a poprvé si soutěžní téma zvolili sami studenti. Autoři vítězných modelů si rozdělí odměnu ve výši 40 tis. Kč. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Pořadatelem je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem pak společnost EKO-KOM, a.s.

Letos poprvé si studenti prostřednictvím hlasování zvolili, které téma je pro ně zajímavé. Měli na výběr několik možností. Nejvíce se však líbil námět domu na Marsu. „Účast v soutěži se stává rok od roku populárnější. Do letošního osmého ročníku se nám přihlásily školy z celkem 12 krajů České republiky,“ upozornil na mimořádný zájem zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a dodal: „Úkolem studentů je vytvořit originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Realizovatelnost stavby ale samozřejmě hodnotit nebudeme.“

Dostatečné množství výřezů lepenky obdrželi soutěžící zdarma od pořadatele. Mohli ale využít i krabice, které našli doma či ve škole. Cílem projektu je totiž ukázat, že karton jako obalový materiál má širokou škálu použití a jeho používání je velmi šetrné k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je totiž stoprocentně recyklovatelná.

Stále více škol také připravuje svá interní kola soutěže a do výroby modelu zapojí několik skupin studentů. Poté vyberou nejlepší model, který bude reprezentovat jejich školu. Stavba s maximální podstavou 1 x 1,5 m musí být sestavena výhradně z vlnité lepenky. Další materiály lze využít pouze jako spojovací.

Studenty teď čekají do 23. května měsíce intenzivní práce. Ze zúčastněných škol pak vybere odborná porota 6 modelů, které v červnu postoupí do velkého finále v Praze. Odtud si školy odnesou finanční odměnu ve výši 25 tis. Kč za první, 10 tis. Kč za druhé a 5 tis. Kč za třetí místo. Ostatním finalistům pořadatel proplatí dopravu na místo konání.

TZ_Studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky