Vítězem 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky je Střední průmyslová škola stavební Ostrava. Nejlepší model z vlnité lepenky vytvořil student ostravské školy Jan Pytlík. Druhé místo získala Střední průmyslová škola Zlín a třetí místo putuje do Střední průmyslové školy stavební Pardubice. Novou kategorii „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ opanovala Průmyslová střední škola Letohrad. Pořadatelem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea, které bylo letos partnerem soutěže.

Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

19. června 2014 - Osmý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela z Náchoda, kteří vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Dům na Marsu“. Název stavby je „Centrum odborné výuky, odloučené pracoviště Mars 1“. Autoři nejlepšího projektu si vyberou ceny v hodnotě 25 tis. Kč. Na druhém místě skončil mladý tvůrce z Valašského Meziříčí a bronzovou medaili získal student z Lipníku nad Bečvou.

V soutěži se utkalo rekordních 23 středních stavebních škol z 12 krajů České republiky. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již poosmé. „Letošní ročník soutěže byl specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma Dům na Marsu prostřednictvím hlasování, popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Celostátní vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 25 tis. Kč si nakonec odnesli studenti z Náchoda. Na druhém místě se umístil student z Valašského Meziříčí, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou.

Finálové kolo se konalo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně. Studenti si užili projekci tematického pořadu o vesmíru a prošli si expozici hvězdárny včetně prohlídky kopule s dalekohledy.

Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

docTZ_Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

jpgFoto_1.místo_VOŠS a SPŠS arch. Jana Letzela Náchod