Stavby finalistů letošního ročníku si můžete prohlédnout osobně v Ostravě

Do 8. července se můžete podívat, jak se podařilo studentům ze 6 středních škol ztvárnit originální Vodní přehradu NADĚJE.

Výstava je umístěna v nákupním centru Forum Nová Karolina v prvním patře naproti nově otevřené restauraci Running sushi Shirokiya.

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

19. června 2014 - Osmý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela z Náchoda, kteří vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Dům na Marsu“. Název stavby je „Centrum odborné výuky, odloučené pracoviště Mars 1“. Autoři nejlepšího projektu si vyberou ceny v hodnotě 25 tis. Kč. Na druhém místě skončil mladý tvůrce z Valašského Meziříčí a bronzovou medaili získal student z Lipníku nad Bečvou.

V soutěži se utkalo rekordních 23 středních stavebních škol z 12 krajů České republiky. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již poosmé. „Letošní ročník soutěže byl specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma Dům na Marsu prostřednictvím hlasování, popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Celostátní vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 25 tis. Kč si nakonec odnesli studenti z Náchoda. Na druhém místě se umístil student z Valašského Meziříčí, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou.

Finálové kolo se konalo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně. Studenti si užili projekci tematického pořadu o vesmíru a prošli si expozici hvězdárny včetně prohlídky kopule s dalekohledy.

Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

docTZ_Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

jpgFoto_1.místo_VOŠS a SPŠS arch. Jana Letzela Náchod