Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky postoupily školy SPŠS Josefa Gočára Praha, SPŠS Pardubice, SPŠS Opava, SPŠS Lipník nad Bečvou, SPŠS Ostrava a  SŠS Vysoké Mýto. Finále se bude konat ve středu 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky. Šest finalistů bude soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc Kč. Letos se do 12. ročníku soutěže, s tématem „(Nová) národní knihovna České republiky” přihlásilo 28 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a Národní knihovnou České republiky. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti a všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu. Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná.

Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

19. června 2014 - Osmý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela z Náchoda, kteří vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Dům na Marsu“. Název stavby je „Centrum odborné výuky, odloučené pracoviště Mars 1“. Autoři nejlepšího projektu si vyberou ceny v hodnotě 25 tis. Kč. Na druhém místě skončil mladý tvůrce z Valašského Meziříčí a bronzovou medaili získal student z Lipníku nad Bečvou.

V soutěži se utkalo rekordních 23 středních stavebních škol z 12 krajů České republiky. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již poosmé. „Letošní ročník soutěže byl specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma Dům na Marsu prostřednictvím hlasování, popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Celostátní vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 25 tis. Kč si nakonec odnesli studenti z Náchoda. Na druhém místě se umístil student z Valašského Meziříčí, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou.

Finálové kolo se konalo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně. Studenti si užili projekci tematického pořadu o vesmíru a prošli si expozici hvězdárny včetně prohlídky kopule s dalekohledy.

Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

docTZ_Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

jpgFoto_1.místo_VOŠS a SPŠS arch. Jana Letzela Náchod