Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky postoupily školy SPŠS Josefa Gočára Praha, SPŠS Pardubice, SPŠS Opava, SPŠS Lipník nad Bečvou, SPŠS Ostrava a  SŠS Vysoké Mýto. Finále se bude konat ve středu 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky. Šest finalistů bude soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc Kč. Letos se do 12. ročníku soutěže, s tématem „(Nová) národní knihovna České republiky” přihlásilo 28 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a Národní knihovnou České republiky. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti a všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu. Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná.

Nejlepší technickou stavbou z vlnité lepenky je Ještěd

Ostrava, 12. června 2015 - Devátý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhrál student Ondřej Zavadil ze SPŠS Valašské Meziříčí, který vytvořil model z ekologického obalového materiálu na téma „Technický div České republiky“. Stavbu nazval podle předlohy „Ještěd“. Autor nejlepšího projektu získá ceny v hodnotě 20 tis. Kč.

Na druhém místě skončil tvůrce Jakub Morávek ze SPŠS Havířov, Kollárova 2 se stavbou „Hráz vodní nádrže Orlík“ a bronzovou medaili získal student ze SPŠS Lipník nad Bečvou Karel Mayer se stavbou „Vodní přehrada Les Království“. Nově udělila porota Cenu za originalitu modelu, ze které se radovali studenti ze SPŠS Hradec Králové a jejich stavba „Automatické mlýny v Pardubicích“.

V soutěži se letos utkalo rekordních 26 středních stavebních škol z celé České republiky. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem Dolní oblast Vítkovice a společnost EKO-KOM, a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí. Finále soutěže včetně vyhlášení výsledků proběhlo v ostravském Světě techniky.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již podeváté. „V letošním ročníku měla každá střední škola možnost přihlásit do soutěže až dvě stavby. V prvním kole projektu se utkalo celkem 38 modelů,“ popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 20 tis. Kč si nakonec odnesl student z Valašského Meziříčí. Na druhém místě se umístil student z Havířova, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou. Poprvé také udělila porota Cenu za originalitu modelu. Diplom a dárky v hodnotě 5 tis. Kč si zasloužili studenti z Hradce Králové.

Studenti měli za úkol zpracovat model technické stavby, kterou sami považují za nejvýznamnější. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Finálové kolo se konalo ve Světě techniky v areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Studenti si užili prohlídku Národní kulturní památky včetně Vysoké pece č. 1 s vyhlídkovou terasou ve výšce téměř 80 m. Prošli si expozice velkého Světa techniky, které hravou a interaktivní formou představují zajímavosti vědy a techniky. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jak funguje lidské tělo, nebo se strojem času proletěli do pravěku k mamutům.

Dolní oblast Vítkovice letos otevřela nové prostory bývalého černouhelného dolu Hlubina. V rekonstruovaném objektu se nachází hudební zkušebny pro muzikanty, promítací sály, ateliéry a další unikátní prostory pro kulturní akce.

docTZ_Nejlepší technickou stavbou z vlnité lepenky je Ještěd

jpgFoto_1. místo_SPŠS Valašské Meziříčí

jpgFoto_2. místo_SPŠS Havířov