Vítězem 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky je Střední průmyslová škola stavební Ostrava. Nejlepší model z vlnité lepenky vytvořil student ostravské školy Jan Pytlík. Druhé místo získala Střední průmyslová škola Zlín a třetí místo putuje do Střední průmyslové školy stavební Pardubice. Novou kategorii „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ opanovala Průmyslová střední škola Letohrad. Pořadatelem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea, které bylo letos partnerem soutěže.

Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Nejlepší technickou stavbou z vlnité lepenky je Ještěd

Ostrava, 12. června 2015 - Devátý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhrál student Ondřej Zavadil ze SPŠS Valašské Meziříčí, který vytvořil model z ekologického obalového materiálu na téma „Technický div České republiky“. Stavbu nazval podle předlohy „Ještěd“. Autor nejlepšího projektu získá ceny v hodnotě 20 tis. Kč.

Na druhém místě skončil tvůrce Jakub Morávek ze SPŠS Havířov, Kollárova 2 se stavbou „Hráz vodní nádrže Orlík“ a bronzovou medaili získal student ze SPŠS Lipník nad Bečvou Karel Mayer se stavbou „Vodní přehrada Les Království“. Nově udělila porota Cenu za originalitu modelu, ze které se radovali studenti ze SPŠS Hradec Králové a jejich stavba „Automatické mlýny v Pardubicích“.

V soutěži se letos utkalo rekordních 26 středních stavebních škol z celé České republiky. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek, partnerem Dolní oblast Vítkovice a společnost EKO-KOM, a.s. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí. Finále soutěže včetně vyhlášení výsledků proběhlo v ostravském Světě techniky.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již podeváté. „V letošním ročníku měla každá střední škola možnost přihlásit do soutěže až dvě stavby. V prvním kole projektu se utkalo celkem 38 modelů,“ popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 20 tis. Kč si nakonec odnesl student z Valašského Meziříčí. Na druhém místě se umístil student z Havířova, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou. Poprvé také udělila porota Cenu za originalitu modelu. Diplom a dárky v hodnotě 5 tis. Kč si zasloužili studenti z Hradce Králové.

Studenti měli za úkol zpracovat model technické stavby, kterou sami považují za nejvýznamnější. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Finálové kolo se konalo ve Světě techniky v areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Studenti si užili prohlídku Národní kulturní památky včetně Vysoké pece č. 1 s vyhlídkovou terasou ve výšce téměř 80 m. Prošli si expozice velkého Světa techniky, které hravou a interaktivní formou představují zajímavosti vědy a techniky. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jak funguje lidské tělo, nebo se strojem času proletěli do pravěku k mamutům.

Dolní oblast Vítkovice letos otevřela nové prostory bývalého černouhelného dolu Hlubina. V rekonstruovaném objektu se nachází hudební zkušebny pro muzikanty, promítací sály, ateliéry a další unikátní prostory pro kulturní akce.

docTZ_Nejlepší technickou stavbou z vlnité lepenky je Ještěd

jpgFoto_1. místo_SPŠS Valašské Meziříčí

jpgFoto_2. místo_SPŠS Havířov