Rozběhl se 12. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky. Letos studenty čeká stavba originálního modelu na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“.  Odborná porota opět vybere šest finalistů. Nejlepší si rozdělí 42 000 Kč. Registrace do soutěže končí 31. ledna 2018. Kdo se letos zúčastní?

Letošní ročník přináší také několik novinek. Soutěžící musí na stavbu modelu použít, kromě nového materiálu od pořadatele, také použitou vlnitou lepenku a v soutěžním modelu musí být vidět vnitřní uspořádání stavby.

Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.  Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. Soutěž mívá každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí.

Vítězem 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky je Střední průmyslová škola stavební Ostrava. Nejlepší model z vlnité lepenky vytvořil student ostravské školy Jan Pytlík. Druhé místo získala Střední průmyslová škola Zlín a třetí místo putuje do Střední průmyslové školy stavební Pardubice. Novou kategorii „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ opanovala Průmyslová střední škola Letohrad. Pořadatelem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea, které bylo letos partnerem soutěže.

Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

20. června 2013 – Studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové vyhráli v 7. ročníku mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Mosty v mém okolí“. Nejlepší stavitelé si vyberou ceny za 30 tis. Kč.

Na druhém místě skončily studentky z Valašského Meziříčí a na třetím místě se umístili mladí autoři z Banské Bystrice. V soutěži se utkalo rekordních 20 středních škol z Česka a 12 ze Slovenska. Letos ji uspořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky Slovenské republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo v Národním zemědělském muzeu Praha ve středu 19. června 2013

„Na modelu mostu „Hučák“ jsme pracovali dohromady přes 150 hodin, řekl Lukáš Myslivec, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se Stanislavem Lochmanem a Jakubem Hofmanem.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky, určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již posedmé. Studenti měli za úkol vytvořit model mostu. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

„Letošní ročník byl rekordní jak v počtu 32 zúčastněných škol, tak v kvalitě přihlášených staveb. Navíc jsme díky spolupráci se slovenským svazem navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a k rostoucí oblibě soutěže a stále lepší kvalitě staveb dodal: „Na některých školách vytváří stavby i několik týmů a z nich si vybere škola tu  nejlepší, kterou teprve pošle do soutěže. Vítězství a ceny dle vlastního výběru za 30 tis. si nakonec odnesli studenti z Hradce Králové. Na druhém místě se umístily studentky z Valašského Meziříčí, které získaly prémii 15 tis. Kč. Třetí místo a 10 tis. Kč potěšilo studenty z Banské Bystrice.

Finálové kolo hostilo Národní zemědělské muzeum Praha, kde také studenti navštívili výstavu "Od věku sloužím člověku" o historii obalové techniky, transportu potravin a recyklace obalů a historickém kontextu potravinových obalů, která je pro veřejnost otevřená až do roku 2017. Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

jpgFoto_SPŠS Hradec Králové_1.místo