Stezka nad vodou ze SPŠS Ostrava, Muzeum s rozhlednou z PSŠ Letohrad, Nadzemka ze SPŠS Valašské Meziříčí, Carmina forum – kulturní a kongresové centrum ze SPŠS Lipník nad Bečvou, Hotel Cézetko ze SPŠ Zín a Aquarium Seashell ze SPŠS Pardubice postoupily do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se bude konat ve středu 21. června v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea. Nejlepší školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc Kč. Nově bude šest finalistů soutěžit cenu o „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu modelu.

Letos se do 11. ročníku soutěže, s tématem „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí“, přihlásilo rekordních 30 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky vstoupila do 11. ročníku. Letos mají studenti za úkol vytvořit původní model stavby na téma: „Originální turistická atrakce (stavba) jako zviditelnění Česka v zahraničí". Do finále postoupí 6 vybraných staveb. Pro nejlepší tvůrce je připraveno 40 000 Kč.

Lepenkové klání má každoročně záštitu Ministerstva životního prostředí. Dlouhodobým partnerem projektu je společnost EKO-KOM a.s. V minulých letech se finálové kolo konalo v prostorech Národního památkového ústavu v Praze nebo v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě.

Cílem soutěže je ukázat, že vlnitá lepenka jako obalový materiál má širokou škálu využití a její používání je velmi šetrné k životnímu prostředí.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

20. června 2013 – Studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové vyhráli v 7. ročníku mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Mosty v mém okolí“. Nejlepší stavitelé si vyberou ceny za 30 tis. Kč.

Na druhém místě skončily studentky z Valašského Meziříčí a na třetím místě se umístili mladí autoři z Banské Bystrice. V soutěži se utkalo rekordních 20 středních škol z Česka a 12 ze Slovenska. Letos ji uspořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky Slovenské republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo v Národním zemědělském muzeu Praha ve středu 19. června 2013

„Na modelu mostu „Hučák“ jsme pracovali dohromady přes 150 hodin, řekl Lukáš Myslivec, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se Stanislavem Lochmanem a Jakubem Hofmanem.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky, určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již posedmé. Studenti měli za úkol vytvořit model mostu. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

„Letošní ročník byl rekordní jak v počtu 32 zúčastněných škol, tak v kvalitě přihlášených staveb. Navíc jsme díky spolupráci se slovenským svazem navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a k rostoucí oblibě soutěže a stále lepší kvalitě staveb dodal: „Na některých školách vytváří stavby i několik týmů a z nich si vybere škola tu  nejlepší, kterou teprve pošle do soutěže. Vítězství a ceny dle vlastního výběru za 30 tis. si nakonec odnesli studenti z Hradce Králové. Na druhém místě se umístily studentky z Valašského Meziříčí, které získaly prémii 15 tis. Kč. Třetí místo a 10 tis. Kč potěšilo studenty z Banské Bystrice.

Finálové kolo hostilo Národní zemědělské muzeum Praha, kde také studenti navštívili výstavu "Od věku sloužím člověku" o historii obalové techniky, transportu potravin a recyklace obalů a historickém kontextu potravinových obalů, která je pro veřejnost otevřená až do roku 2017. Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

jpgFoto_SPŠS Hradec Králové_1.místo