Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky.  Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Do finále celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky postoupily školy SPŠS Josefa Gočára Praha, SPŠS Pardubice, SPŠS Opava, SPŠS Lipník nad Bečvou, SPŠS Ostrava a  SŠS Vysoké Mýto. Finále se bude konat ve středu 13. června v Zrcadlové kapli Klementina, v sídle Národní knihovny České republiky. Šest finalistů bude soutěžit o ceny v hodnotě 42 tisíc Kč. Letos se do 12. ročníku soutěže, s tématem „(Nová) národní knihovna České republiky” přihlásilo 28 středních škol. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM a Národní knihovnou České republiky. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti a všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu. Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná.

Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

20. června 2013 – Studenti Střední průmyslové školy stavební z Hradce Králové vyhráli v 7. ročníku mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Mosty v mém okolí“. Nejlepší stavitelé si vyberou ceny za 30 tis. Kč.

Na druhém místě skončily studentky z Valašského Meziříčí a na třetím místě se umístili mladí autoři z Banské Bystrice. V soutěži se utkalo rekordních 20 středních škol z Česka a 12 ze Slovenska. Letos ji uspořádal Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky a Svaz výrobců a zpracovatelů vlnité lepenky Slovenské republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo v Národním zemědělském muzeu Praha ve středu 19. června 2013

„Na modelu mostu „Hučák“ jsme pracovali dohromady přes 150 hodin, řekl Lukáš Myslivec, jeden z autorů vítězného modelu, který na něm pracoval se Stanislavem Lochmanem a Jakubem Hofmanem.  Soutěž Stavby z vlnité lepenky, určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již posedmé. Studenti měli za úkol vytvořit model mostu. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu může sloužit pouze vlnitá lepenka, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

„Letošní ročník byl rekordní jak v počtu 32 zúčastněných škol, tak v kvalitě přihlášených staveb. Navíc jsme díky spolupráci se slovenským svazem navýšili odměny pro studenty téměř o 40 %,“ řekl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol a k rostoucí oblibě soutěže a stále lepší kvalitě staveb dodal: „Na některých školách vytváří stavby i několik týmů a z nich si vybere škola tu  nejlepší, kterou teprve pošle do soutěže. Vítězství a ceny dle vlastního výběru za 30 tis. si nakonec odnesli studenti z Hradce Králové. Na druhém místě se umístily studentky z Valašského Meziříčí, které získaly prémii 15 tis. Kč. Třetí místo a 10 tis. Kč potěšilo studenty z Banské Bystrice.

Finálové kolo hostilo Národní zemědělské muzeum Praha, kde také studenti navštívili výstavu "Od věku sloužím člověku" o historii obalové techniky, transportu potravin a recyklace obalů a historickém kontextu potravinových obalů, která je pro veřejnost otevřená až do roku 2017. Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

TZ_Nejlepší most z vlnité lepenky postavili studenti z Hradce Králové

jpgFoto_SPŠS Hradec Králové_1.místo