Třetí zastávkou putovní výstavy letošních nejlepších modelů vodních nádrží je od úterý 8. října až do pátku 18. Října 2019 Galerie Harfa v Praze. Výstavu pořádá společnost THIMM Obaly, k.s., která je jedním z členů českého Svazu výrobců vlnitých lepenek.

Další a v pořadí druhou zastávkou naší putovní výstavy po vybraných městech České republiky je od 26. září do 6. října v OC IGY Centrum Českých Budějovicích.  Výstavu pořádá společnost Mondi Bupak s.r.o., která je členem českého Svazu výrobců vlnitých lepenek.

NEJLEPŠÍ NÁRODNÍ KNIHOVNU Z VLNITÉ LEPENKY POSTAVILI STUDENTI Z VYSOKÉHO MÝTA

Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“, se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 28 středních stavebních škol z celé České republiky. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců z vlnité lepenky ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky“ se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč.

Úkolem studentů, letošního již 12. ročníku soutěže, bylo navrhnout a vytvořit originální model národní knihovny z vlnité lepenky. Soutěž dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu, který nezatěžuje životní prostředí, a na její šetrnost k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je 100% recyklovatelná a oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější

Finálové kolo, do kterého postoupilo šest nejlepších staveb, a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 13. června 2018 v Zrcadlové kapli Klementina, sídle Národní knihovny České republiky, která byla mimo jiné i partnerem letošního ročníku soutěže. Národní knihovna České republiky, která má ve svých fondech přes 7 milionů dokumentů a roční návštěvou více než 700 000 lidí, patří mezi nejvýznamnější knihovny v Evropě.

Celostátní soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek sdružující nejvýznamnější české výrobce vlnité lepenky. Dlouhodobým partnerem je obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.