Studie Eureopean Packaging Preferences 2020, kterou provedla nezávislá výzkumná firma Toluna, zjistila, že spotřebitelé v Evropě preferují jako obalový materiál lepenku. Porazila ostatní obalové materiály na základě různých faktorů včetně... Pokračování zde

Přední straně časopisu National Geograpic z minulého června se dostává hodně pozornosti poutavým snímkem a mrazivou otázkou - “Planeta nebo plast?”. Špičku ledovce představuje plastový sáček, který reprezentuje přibližně 9 miliard kilogramů plastů, které... Pokračování zde

Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

19. června 2014 - Osmý ročník celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky vyhráli studenti VOŠ stavební a SPŠ stavební arch. Jana Letzela z Náchoda, kteří vytvořili model z ekologického obalového materiálu na téma „Dům na Marsu“. Název stavby je „Centrum odborné výuky, odloučené pracoviště Mars 1“. Autoři nejlepšího projektu si vyberou ceny v hodnotě 25 tis. Kč. Na druhém místě skončil mladý tvůrce z Valašského Meziříčí a bronzovou medaili získal student z Lipníku nad Bečvou.

V soutěži se utkalo rekordních 23 středních stavebních škol z 12 krajů České republiky. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek České republiky ve spolupráci se společností EKO-KOM. Záštitu nad projektem převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky. Finále s vyhlášením výsledků proběhlo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky, která je určená pro střední školy se zaměřením na stavebnictví, proběhla již poosmé. „Letošní ročník soutěže byl specifický tím, že si studenti sami zvolili jeho téma Dům na Marsu prostřednictvím hlasování, popsal novinku zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti vytvářeli originální projekt domu, který by si představovali na Marsu, pokud se tam v budoucnosti začne stavět. Jediným omezením bylo, že k výrobě modelu museli autoři využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický materiál používaný k výrobě obalů.

Celostátní vítězství a ceny dle vlastního výběru v hodnotě 25 tis. Kč si nakonec odnesli studenti z Náchoda. Na druhém místě se umístil student z Valašského Meziříčí, který získá ceny za 10 tis. Kč. Třetí místo a 5 tis. Kč potěšilo studenta z Lipníku nad Bečvou.

Finálové kolo se konalo ve Štefánikově Hvězdárně v Praze na Petříně. Studenti si užili projekci tematického pořadu o vesmíru a prošli si expozici hvězdárny včetně prohlídky kopule s dalekohledy.

Nad soutěží Stavby z vlnité lepenky převzalo záštitu Ministerstvo životního prostředí České republiky a partnerem byla společnost EKO-KOM a.s.

docTZ_Nejlepší dům na Marsu postavili studenti z Náchoda

jpgFoto_1.místo_VOŠS a SPŠS arch. Jana Letzela Náchod