Obalový sektor byl před Velikonocemi v rámci opatření České republiky ohledně Covid-19 uznán jako klíčové odvětví. Svaz výrobců vlnitých lepenek (SVVL) s podporou Hospodářské komory ČR o to požádal ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a krizový štáb ČR. Podobně požádala Asociace českého papírenského průmyslu (ACPP) o uznání papírenského průmyslu na úroveň kritické infrastruktury. Více informací zde.

Čeští výrobci vlnité lepenky dodali v roce 2019 v množství 1,1 miliardy m2 prakticky stejný objem obalů a jiných výrobků z vlnité lepenky jako v předchozím roce. Negativní trend prvního půlroku se podařilo zvrátit v druhé polovině roku. Oslabující ekonomický růst v celé Evropě však ovlivnil i odbyt obalů. Více informací zde.

Ostravská "Stezka nad vodou" ovládla letošní Stavby z vlnité lepenky

Nejlepší atrakce z vlnité lepenky je „Stezka nad vodou“

23. června – Vítězem 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky je Střední průmyslová škola stavební Ostrava. Nejlepší model z vlnité lepenky vytvořil student ostravské školy Jan Pytlík. Druhé místo získala Střední průmyslová škola Zlín a třetí místo putuje do Střední průmyslové školy stavební Pardubice. Novou kategorii „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ opanovala Průmyslová střední škola Letohrad. Pořadatelem soutěže je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM.

Finálové kolo a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v brněnském Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea, které bylo letos partnerem soutěže. Vítězná škola získala ceny v hodnotě 20 tis. Kč. Školy umístěné na druhém a třetím místě si odnesly ceny v hodnotě 10 tis. Kč a 5 tis. Kč. Výherce nové kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu“ obdržel ceny v hodnotě 5 tis. Kč.

V letošním 11. ročníku bylo přihlášeno rekordních 30 škol z celé České republiky a celkem 44 modelů. Letošním úkolem pro mladé stavaře a stavařky bylo navrhnout originální atrakci, která zviditelní Českou republiku v zahraničí. Studenti měli volnou ruku pro zpracování svého modelu, nesměli však zkopírovat již existující stavbu nebo turistickou atrakci. Hodnotila se originalita, neotřelá myšlenka a kreativita.

Cílem soutěže Stavby z vlnité lepenky je poukázat na ekologické klady vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka je ekologicky zcela nezávadná, nezatěžuje životní prostředí a 100 % recyklovatelná.